Online les moet mogen


De schooljaren 2019-2020 en 2020-2021 hebben, helaas, in het teken gestaan van corona. Hals over kop zijn er lessen online gegaan. Dat ging zowel erg slecht als erg goed. Kinderen draaiden de soep in, anderen bloeiden op.

Les online bevalt sommigen goed, het zou zonde zijn om daar niets mee te doen. Scholen die hier mee willen experimenteren mogen dit aanbieden op voorwaarde dat het niet ten koste gaat van de fysieke lestijd.



Voorbeelden bij deze stelling

Een eigen voorbeeld toevoegen?

Voorbeeld van Eddy Erkelens:

Toen de scholen weer open gingen leek het voor online onderwijs een afgesloten boek: dit nooit meer.
Toch zitten er regelmatig leerlingen thuis, vanwege quarantaine, ziekte of andere reden.
Als het alternatief thuis zitten is, is online les beter. Online onderwijs zal nooit fysiek onderwijs moeten vervangen.

Hoe geef je dit vorm?
Allereerst is het belangrijk dat leerlingen hun schooldevice (Chromebook, laptop) mee naar huis krijgen.
Aangezien dit schoolmateriaal is, voorziet school hier in. Een leerlingdevice kost rond de 300 euro en is dus met de NPO-gelden geen enkel bezwaar meer om niet weg te geven. Internet/Wifi van thuis is wel handig.
Geef ook op de eerste dag ALLE materialen van de leerling mee naar huis: boeken, schriften, oplader (!) etc. Geprint papierwerk wordt gedeeld via Google Classroom/Teams etc.

Leerlingen loggen elke ochtend in op de Google Meet/Teams etc en kijken in de klas mee.
In de klas zorgt de leerkracht voor de volgende dingen:

1. De leerkracht deelt zijn scherm (digibord) via Google Meet, heeft een webcam achterin de klas staan waarop de gehele klas te zien is.
2. De leerkracht zet voor elke leerling thuis een Chromebook neer de klas, waarop de leerling's camera te zien is. Bij voorkeur naast een leerling uit de klas naast het tafeltje van de zieke leerling. Die houdt de chat in de gaten.
3. De leerkracht heeft op zijn bureau een goede microfoon staan die omgevingsgeluid goed overneemt: zo voorkom je dat de leerkracht niet meer te horen is. De leerkracht geeft gewoon les, begroet leerlingen thuis ook even en laat hen mee doen.
4. De leerkracht heeft een tweede (of derde) scherm aan zijn computer hangen waarop de leerlingen ook continue te zien zijn.

Praktisch
Elke dag de leerlingen begroeten én mee laten doen is goed mogelijk. Wisbordjes (ook voor de camera) zijn goed mogelijk, veel verwerking gaat al online met Snappet, Gynzy, Bingel etc. Die lessen kunnen leerlingen gewoon mee doen; hetzij in minder actieve vorm.
Lessen waarbij de leerling NIET mee kan doen (gym, muziek, handvaardigheid etc) heeft de leerling gewoon vrij.
Belangrijk is hierbij: wat niet gaat, gaat niet.

Nog enkele tips
Zet een mede-leerling naast de laptop in de klas: die kan beide gemakkelijk in de gaten houden.
Laat met samenwerkopdrachten de mede-leerling de laptop onder de hoede nemen: zij vormen dan een goed tweetal. Liefst buiten de klas.
Gebruik duidelijk afgesproken tijden af van pauze, les etc. Voor de leerlingen thuis erg belangrijk.
Zet sites als samentypen.nl of digitaalwisbordje.nl in om de leerlingen thuis én in de klas beide goed te bedienen, zonder er eentje te benadelen.
Wanneer er twee (of meer) leerlingen thuisonderwijs volgens terwijl de rest van de klas fysiek onderwijs krijgt: laat hen steeds een tweetal vormen.
Laat school documentscanners aanschaffen: een webcam op statief waarmee je snel een boek/werkblad/papier onder een camera houdt, in goede kwaliteit. Leerlingen zien die thuis ook.

Vorige stellingVolgende stelling